Biotechnologia studia stacjonarne I stopnia (inżynierskie)
Profil studiów
ogólnoakademicki TooltipJęzyk wykładowy
polskiWydział
Wydział ChemicznyZapisy
Opis kierunku
Program studiów obejmuje ogólne kształcenie w zakresie podstawowych działów chemii, ogólnej działalności inżynierskiej oraz w zakresie biotechnologii, obejmujące m.in. biochemicznych, molekularnych i komórkowych podstaw funkcjonowania organizmów i możliwości wykorzystania materiału biologicznego w biotechnologii na różnych poziomach organizacji cząsteczek i komórek z zastosowaniem technik modelowania i projektowania procesów biotechnologicznych.
Program studiów daje dodatkowo możliwość zindywidualizowania ścieżki kształcenia, zgodnie z zainteresowaniami studenta, poprzez wybór bloków tematycznych (specjalności) spośród oferowanych: Biochemia stosowana, Oczyszczanie i analiza produktów biotechnologicznych.
Kompetencje absolwenta
Absolwent studiów I stopnia kierunku biotechnologia dysponuje zaawansowaną wiedzą i umiejętnościami, m.in. z zakresu biochemii, mikrobiologii, enzymologii, bioinformatyki, biologii molekularnej i inżynierii genetycznej pozwalającą na zrozumienie biochemicznych, molekularnych i komórkowych podstaw funkcjonowania organizmów oraz poznanie możliwości wykorzystania materiału biologicznego w biotechnologii – od pojedynczych cząsteczek, poprzez kompleksy cząsteczki, makrocząsteczki do organizmów jedno- i wielokomórkowych. Wykazuje się znajomością podstawowych technik eksperymentalnych i 0laboratoryjnych, stosuje je m.in. do oczyszczania, identyfikacji i charakterystyki produktów biotechnologicznych oraz do manipulowania materiałem genetycznym.
Absolwent posiada również podstawową wiedzę i umiejętności inżynierskie, m.in. w zakresie inżynierii bioprocesowej oraz doboru i wykorzystania aparatury chemicznej i biotechnologicznej. Dobiera i stosuje odpowiednie materiały oraz narzędzia, projektuje prosty proces i układ biotechnologiczny, wykorzystuje metody obliczeniowe i symulacyjne wspomagające modelowanie i projektowanie procesów biotechnologicznych. Ocenia sposób funkcjonowania istniejących rozwiązań technicznych stosowanych w biotechnologii. Oszacowuje zagrożenia wynikające ze stosowania procesów biotechnologicznych i chemicznych oraz ich produktów, a także reaguje w przypadku ich pojawienia się. Absolwent posiada znajomość języka obcego na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy.
Typowe miejsca/stanowiska pracy
Absolwent jest przygotowany do podjęcia pracy zawodowej w tych gałęziach przemysłu, w których stosowane są procesy biotechnologiczne, tj. w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym, w ochronie środowiska oraz w laboratoriach analitycznych, medycznych, badawczych i kontrolnych, stacjach sanitarno-epidemiologicznych, stacjach ochrony roślin. Absolwent jest szczególnie dobrze przygotowany do pracy tam, gdzie stosowane są nowoczesne metody izolacji, oczyszczania i analizy produktów biotechnologicznych, na stanowiskach związanych z prowadzeniem i organizacją procesów produkcyjnych oraz kontrolą jakości.
Typowymi zajmowanymi stanowiskami są: biotechnolog, biochemik, specjalista ds. kontroli jakości, specjalista ds. badań laboratoryjnych, inżynier produktu, inżynier procesu, inżynier ds. badań i rozwoju, specjalista ds. mikrobiologii, operator procesu technologicznego, przedstawiciel medyczno-farmaceutyczny.